RSS

Leczenie raka przelyku

naszaStolica


Temat: : Kolejny przejaw... mniejsza o to czego.
Cytat: NFZ odmowil finansowania leczenia 15-letniej Klaudii chorej na nowotwor przelyku, poniewaz lek zalecony przez lekarza jest refundowany tylko dla osob pelnoletnich. zrodlo: Wiadomosci TVP1 Chyba przestane ogladac Wiadmosci i inne programy informacyjne bo juz mnie szlag trafia od patrzenia co sie w tym kraju wyrabia. Nie wiem czy ta genialna lista lekow refundowanych to dzielo obecnego rzadu, czy ktoregos z poprzednich - liczy sie fakt, ze ktos sobie kiedys zalozyl, ze nieletni na raka nie choruja i do widzenia. Ignorancja czy glupota? Tworcy tego bubla powinni wyladowac przed sadem oskarzeni o narazanie zdrowia lub zycia. I jeszcze jedna dygresja - jestem w 100% pewien, ze gdyby chodzilo o dziecko jakiegos polityka zadnego problemu z finansowaniem leczenia by nie bylo.
Źródło: forum.ms.agh.edu.pl/viewtopic.php?t=2301



Temat: zakłamana cytologia, rak...
  Aniu....nie wiem co napisac, moge tylko starac sie wyobrazci co czujesz Ty , Twoja mama i cala rodzina....Ja dopiero co tez przezywalam podobne chwile ( u mojej mamy konowaly co sie nie znaja stwierdzili raka przelykuu....bylismy wszyscy zalamani, ale mama nie poddawala sie:jezdzila po roznych klinikach, lekarzach, specjalistach az w koncu trafila na klinike we wrocku gdzie taki jeden profesor specjallizuje sie tylko w leczeniu przelyku. i....na szczescie wszystko skonczylo sie dobrz, tzn mama przeszla sto tysiecy badan (bolesnych i bardzi noeprzyjemnych) potem operacja dosc skomplikowana i dziekowac bogu teraz jest dobrze, mama znowu je, psychicznie sie podniosla i w domu spokoj. Dlatego wiem kochana jak to jest gdy okazuje sie to o czym sie nie mowi, a czego czlowiek boi sie najbardziej: choroby najblizszych Ci osob. Zycze Twojej mamie zeby wszystko to skonczylo sie zdrowo a Tobie sily, cierpliowsci i wytrwalosci. Musisz sie trzymac!!!! Nie mozecie sie poddawac! a tego lekarza to bym za ja..(piiiiiiiiii) powiesila. Marta i Marcelek (18.02.2004)
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=141188


Temat: Yerba mate
Zapytałem, nie bez kozery. Jaki ma wpływ na zdrowie? zajrzałem do Wiki: - http://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate Czy mówi prawdę: W badaniach przeprowadzanych w krajach o znacznie większej niż przeciętna konsumpcji napoju yerba mate przygotowywanego w tradycyjny sposób picie yerba mate zostało statystycznie powiązane ze zwiększoną zapadalnością na raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego[1][2][3][4]. Statystyczny związek spożycia yerba mate z podwyższonym ryzykiem raka płuc stwierdzono w badaniu na grupie urugwajskich mężczyzn, które wykazało zależność między wzrostem ryzyka zachorowania, a dawką oraz brak związku spożycia yerba mate z gruczolakorakiem płuc. [5] Wiele z badań z Ameryki Południowej wykazało związek między wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory, a ilością wypijanego napoju. W Polsce nieczęsto zdarza się spożycie rzędu litra dziennie i więcej, co notowano w badanych populacjach. Należy zwrócić uwagę, że wiele z analizowanych populacji cechowało się jednoczesnym używaniem alkoholu i wyrobów tytoniowych, co komplikuje wpływ mate jako niezależnego czynnika ryzyka. [6][7] W badaniach z Argentyny i Paragwaju wykazano związek między zwiększoną zapadalnością na raka przełyku u osób używających alkoholu, tytoniu i gorącej lub bardzo gorącej (ale nie zimnej) mate[8][9]. W badaniu wpływu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny określonych stężeń yerba mate wobec komórek bakteryjnych a także wobec ludzkich limfocytów. Autorzy badania w konkluzji podkreślają, że duża ilość wypijanej yerba mate może być dodatkowym czynnikiem ryzyka jeżeli chodzi o nowotwory gardła środkowego i przełyku[10]. W 2008 r. opublikowano wyniki badania wpływu wodnych ekstraktów yerba mate na myszy, u których nie stwierdzono genotoksycznego wpływu yerba mate na wątrobę, nerki i pęcherz moczowy. Badanie wykazało, regularne przyjmowanie yerba mate poprawia odporność DNA na złamania indukowane nadtlenkiem wodoru oraz naprawę DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru, niezależnie od dawki yerba mate[11]. W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilościach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie[12][13]. Należy zauważyć, tradycyjny sposób przyrządzania napoju wiąże się z zalewaniem wodą tej samej porcji liści kilkanaście razy i wypijaniem wszystkich otrzymanych porcji napoju. Nie wykazano, by okazjonalne wypicie filiżanki yerba mate przygotowanej z jednorazowo użytej porcji liści narażało konsumenta na większą ilość policyklicznych węglowodorów aromatycznych niż ilości znajdowane w produktach stosowanych w zwyczajnej amerykańskiej diecie. Wykazano, yerba mate ma działanie obniżające cholesterol, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości. Yerba mate chroni DNA przed oksydacją i wywołaną in vitro lipoperoksydacją cząsteczek LDL oraz ma silne zdolności antyoksydacyjne. To samo źródło informacji podaje jednak równocześnie, że istnieje ryzyko zwiększonego zapadnięcia na niektóre rodzaje nowotworów w związku ze spożywaniem yerba mate[14]. W badaniu na szczurach wykazano ochronny wpływ yerba mate przed otyłością indukowaną wysokotłuszczową dietą[15]. W badaniu z 2008 r. wykazano, że ekstrakt yerba mate przyspiesza angiogenezę[16]. Zwiększona angiogeneza sprzyja rozwojowi nowotworów w organizmie[17].
Źródło: reiki.fc.pl/viewtopic.php?t=1430


Temat: Dieta antyrakowa
Odpowiednia dieta może wspomagać leczenie choroby nowotworowej, wzmacniając siły obronne organizmu. Po to sięgaj: Jedz lekko. W jadłospisie chorych na raka, zwłaszcza po chemioterapii, powinny się znaleźć tylko produkty łatwostrawne, które organizm może szybko i bez problemu przyswoić. Trzeba unikać wzdymających warzyw strączkowych oraz smażonych i duszonych dań z kapustą i cebulą. Zaleca się gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii aluminiowej. Niewskazane jest smażenie. Do zagęszczania sosów i zup lepiej używać mąki i mleka niż zasmażek i śmietany. Wzbogać menu w warzywa i owoce. Powinnaś ich zjeść co najmniej pół kilograma dziennie. Najlepiej na surowo. To najbogatsze źródła antyoksydantów i błonnika regulującego trawienie. Uwaga! Przy nowotworach przewodu pokarmowego, np. żołądka, trzeba unikać nadmiaru błonnika. Warzywa i owocenajlepiej gotować i podawać jako purĂŠe, przeciery lub kisiele. Pamiętaj o białku. Dwa razy dziennie jedz jogurt naturalny, twarożek, chudy drób – to porcja białka niezbędnego do regeneracji organizmu. Sięgaj po ryby. Dwa–trzy razy w tygodniu jedz ryby morskie. Gotuj je lub piecz w folii. Używaj też olejów roślinnych. Zawarte w nich nienasycone tłuszcze wspomagają walkę z rakiem. Tego unikaj: Tłuszcze nasycone. Menu bogate w mięso oraz wędliny (jedzone kilka razy dziennie) może sprzyjać powstawaniu raka jelita grubego. Mięso ma dużo tłuszczów nasyconych. Wpływają na gospodarkę hormonalną, mobilizując organizm do wytwarzania estrogenów oraz sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych, co zwiększa ryzyko nowotworów. Azotany i azotyny. Zawarte we wszystkich peklowanych wędlinach mogą przekształcać się w rakotwórcze nitrozoaminy. Te zaś zwiększają ryzyko nowotworów prostaty, jajników i piersi. Alkohol. Nadużywanie napojów wysokoprocentowych (powyżej dwóch drinków dziennie dla kobiet i trzech dla mężczyzn) zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit. Alkohol wzmacnia działanie innych substancji rakotwórczych, np. zawartych w dymie papierosowym, utrudnia regenerację uszkodzonego DNA oraz zmniejsza dobroczynny wpływ diety bogatej w warzywa i owoce na organizm. Niektóre napoje, np. piwo, ponadto źródłem szkodliwych nitrozamin. Izomery trans. Te rakotwórcze substancje zawarte sąównie w produktach wysokoprzetworzonych (kostkach bulionowych, zupach w proszku, twardych margarynach w kostce). Warzywa i owoce jedz 4–5 razy dziennie, to zapewni ci odpowiednią dawkę substancji antyrakowych Antyrodnikowy koktajl Poponujemy koktajl, który działa niczym miotła, usuwając z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Pij po szklance napoju dwa razy dziennie. Antyrodnikowy koktajl • 70 g miękkiego tofu • 6 małych marchewek • 3/4 szklanki świeżych lub mrożonych owoców (truskawki, jagody, maliny) • łyżkę otrąb pszennych • łyżkę zarodków pszennych • łyżkę siemienia lnianego • 3/4 szklanki mleka sojowego wzbogaconego w wapń • 3/4 szklanki szklanki soku pomarańczowego wzbogaconego w wapń Zmiksuj bardzo dokładnie (1-3 minuty) wszystkie składniki.
Źródło: sfp.aaf.pl/viewtopic.php?t=66